Activiteiten 2021

Gesteunde projecten/activiteiten in 2021

“De Bruidskist Verteld”
In de Nederlandse zorginstellingen wonen steeds meer ouderen van niet- Nederlandse komaf. Landelijk zijn het nu 1 op de 7.
Cijfers laten zien dat Turkse ouderen onder hen de grootste groep vormen.
Velen voelen zich beperkt aangesproken door het activiteitenaanbod.
Fatusch Productions (FP). een mediabedrijf dat gespecialiseerd is o.a. in het produceren van voorlichtingsfilms en het opzetten en uitvoeren van communicatieprojecten ten behoefte van gedragsverandering, ontwikkelt een programma: “De Bruidskist Vertelt”.
Ouderen van niet-Nederlandse komaf, levend in zorginstellingen en erbuiten,
gaan met woorden, gebaren en emoties in gesprek over hun eigen leven,
“De Bruidskist” spreekt hun eigen taal en laat hen diverse spullen zien die zij erkennen van vroeger en elders.
“De Bruidskist” is geïnteresseerd in hun verhalen. Het biedt anderstalige en anders culturele ouderen een interessante, op hen toegesneden, activiteit.
FA wil dit programma starten met een pilot voor Turkse ouderen.
De SBWR is benaderd voor een financiële bijdrage.

Boek “Natalja””
De Vlaardingse schrijver Ben van Dorp heeft een boek over arbeidsmigranten geschreven.
Het is een boek over Oost Europese werknemers in Nederland.
In het boek vertrekt Natalja vanuit Oekraïne naar Nederland. Ze werkt hard, maar ziet op 2000 kilometer afstand hoe haar man thuis constant dronken is.
Haar kinderen groeien ongelukkig op. Langzaam gaat het gezin kapot.
Deze verhaallijn is verweven met die van een Nederlands gezin dat op bijzondere wijze contact krijgt met deze Oekraïense familie, waardoor vriendschap ontstaat, maar ook somberheid die lijdt tot …
Nevendoelstelling is om de vooroordelen die veel Nederlanders hebben over Oost-Europeanen te spiegelen aan de werkelijkheid van deze werknemers.
Buitenlanders zien Nederland vaak als het paradijs om te wonen, te werken en geld te verdienen, soms naast de vrij beschikbaarheid van drank en drugs.
De figuurlijke prijs die hiervoor betaald wordt is groter dan de financiële opbrengst
De SBWR is gevraagd om een financiële bijdrage te leveren voor de uitgave van het boek.

Gedichtenbundel “Parels in de Mist”
“Parels in de Mist” wordt een bundel met erkenbare en toegankelijke gedichten, die troost, steun en bemoediging kunnen bieden aan mensen die met dementie te maken hebben.
De schrijver, Hans Cieremans, was Hoofd Welzijn in verpleeghuizen en docent in het zorgonderwijs. Na zijn pensionering is hij als vrijwillige nog een aantal jaren Cliënt Vertrouwens Persoon (CVP) geweest.
De SBWR is gevraagd een financiële bijdrage te leveren voor de uitgave van de bundel.

Borstbeeld burgemeester Thomassen
Willem Thomassen (1909-2001) was en PvdA politicus en overtuigende
sociaaldemocraat met een pragmatische instelling.
In 1946 bereide hij als secretaris mede de oprichting van de PvdA voor.
Thomassen werd vooral bekend als burgemeester van Rotterdam (1965-1974).
Hij speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van Rotterdam tot wereldhaven nummer één.
Wij de economische- en sociale ontwikkeling van Rotterdam onder zijn ambtsperiode hebben migranten -toen “gastarbeiders” genaamd- een, niet te onderschatten, bijdrage geleverd.
De huidige burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, is van Marokkaanse afkomst, en ook van de PvdA.
De SBWR biedt de gemeente Rotterdam een bronzen borstbeeld van burgemeester Thomassen aan, als dank voor de ontvangst van de migranten en symbool voor hun bijdrage aan de ontwikkeling van de stad.
Het borstbeeld is vervaardigd door de Rotterdamse kunstenaar Willem Verbon (1921-2003).

Migranten-gedenkzaal “Het Klooster”
Op initiatief van Ahmed Harika (voormalig voorzitter van deelgemeente Noord) tegenwoordig vrijwillig voorzitter van het grote wijkgebouw “Het Klooster” in het Oude Noorden en rechterhand van burgemeester Aboutaleb, is de SBWR begonnen met de voorbereidingen voor een relatief groot project.
Een gedenkzaal in het gebouw van “Het Klooster”, met een permanent tentoonstelling over de bijdrage van de migranten aan de Nederlandse samenleving, te openen.
Daarvoor worden een aantal kunstvoorwerpen en foto’s aangekocht en als galerij verwerkt.
Burgemeester Aboutaleb heeft al laten weten de opening te willen verrichten.
Ahmed Harika heeft de SBWR gevraagd om het initiatief financieel en met advies te steunen.
In 1949 kwamen de eerste Italiaanse migranten (destijds “gastarbeiders” genoemd) in Nederland om in de mijnen in Limburg te werken. Pas in 1961 begonnen migranten van andere nationaliteiten binnen te komen. De jaren zestig werden de jaren van economische groei, aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt en de komst van gastarbeiders in Nederland. Hoe het bekijkt wordt, positief, neutraal of negatief, de migranten hebben hun bijdrage geleverd aan de economische en culturele ontwikkeling van Nederland.
De SBWR heeft zich sinds haar oprichting in januari 1962 tot heden ingezet voor het welzijn van burgers van niet-Nederlandse komaf. Zo’n project benadrukt de bijdrage van migranten aan de Nederlandse samenleving
Het streven is om in de loop van 2022 dit project af te ronden.

Iconen uit de ouderenzorg
Het betreft hier een productie van Delta Film.
In deze documentaireserie wordt de kijker geïnformeerd over personen, projecten en ervaringen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan ouderenzorg de laatste 25 jaar.
De eerste aflevering gaat over een zeer belangrijke zorgvernieuwer: Prof. dr. Hans M. Becker, oud directeur-voorzitter van de Raad van Bestuur van de Rotterdamse Stichting Humanitas; maar met een vergaande impact op de hele nationale en internationale kijk op ouderenzorg.
Verwacht wordt dat de productie in 2022 voltooid is.
De producenten hebben de SBWR benaderd voor een bijdrage in de productiekosten van deze aflevering.

H.C.R. Andalucía
H.R.C. (Hogar Recreativo Cultural) “Andalucia” te Ridderkerk is een Spaanse vereniging die actief is sinds 1980. Doel van de vereniging is het uitstralen van de Spaanse cultuur in het algemeen en de Andalusische cultuur in het bijzonder, de integratie te stimuleren en zorgen voor het welzijn van de leden. De vereniging is apolitiek, heeft geen lucratieve doeleinden en staat open voor iedereen die van Spanje en Andalusië houdt. Vanaf 1980 zijn op zowel maatschappelijk, cultureel en recreatieve gebied, veel activiteiten voor de leden georganiseerd; dit dankzij het harde werk en enthousiasme van vrijwilligers, en de economische hulp van de Gemeente Ridderkerk, de Spaanse Regering, de Regionale Regering van Andalusië en het lidmaatschap van de leden. Het is geen grote vereniging maar wel een serieuze. De vereniging telt rond de honderd leden (gezinshoofden). Spanjaarden, Nederlanders en, in mindere mate, andere nationaliteiten zijn lid.
Er worden diverse activiteiten aangeboden o.a. Spaanse lessen, flamenco dansen en schilderlessen. Er worden ook goedkope maaltijden verstrekt; vele leden zijn alleenstaande gepensioneerden.
Door de Corona-beperkingen wordt de vereniging met financiële problemen geconfronteerd.
De SBWR is benaderd voor financiële steun.

“Vrijwilligers-Poel”
Vrijwilligerswerk wordt steeds belangrijk in de samenleving.
De participatie van vrijwilligers is voor vele organisaties onmisbaar, denk aan
goede-doeleninstellingen, sportverenigingen, zelforganisaties, enz.
Vrijwilligerswerk kent geen eenduidige definitie.
Het is een geheel van activiteiten die op vrijwillige basis wordt uitgevoerd in georganiseerd verband, met een maatschappelijk doel en voor anderen, hetzij individuen, groepen of de samenleving in haar geheel (zonder familieband, anders is het mantelzorg).
De vrijwilligers worden niet betaal voor het doen van vrijwilligerswerk.
Wel bestaat er een vrijwilligersvergoeding (vrijwilligersregeling) die bedoeld is als vergoeding voor alle door de vrijwilliger gemaakte onkosten in verband met het vrijwilligerswerk, dus inclusief bijvoorbeeld reiskosten en vergoedingen in natura (b.v. een kerstpakket of een cadeau).
De SBWR heeft een “Vrijwilligers-Pool” met een aantal mensen die onbetaald o.a. bestuurlijk-, administratieve- en huishoudelijke werkzaamheden bij organisaties verrichten.
De SBWR geeft, binnen het wettelijk kader, een vergoeding aan deze vrijwilligers. In 2021 ging het om 10 personen.

Multicultureel Samenzijn
In de tweede helft van 2021 heeft de SBWR enkele multicultureel bijeenkomsten georganiseerd waarin, met vertegenwoordigers van verenigingen, het herstarten van de activiteiten na de strenge Coronaperiode werd besproken.
Helaas door de aangescherpt Corona maatregelen is er een volledige herstarten
nog niet mogelijk.