Gesteunde projecten/activiteiten in 2024
Stichting Het Vluchtelingen Kind.
Deze stichting is in april 2023 van start gegaan.
Ze zetten zich in voor de alleenstaande vluchtelingen jongeren in de leeftijd van 14-18 jaar. Deze jongeren zijn een kwetsbare doelgroep. De kinderen zijn alleen naar ons land gevlucht in de hoop dat hun ouders/broertjes en zusjes later naar ons land mogen komen.
De jongeren zij getraumatiseerd. Het is te merken dat de activiteiten hun goed doet. Er is voor deze groep weinig. De Oekraïense vluchtelingen kunnen sneller terecht en daar is in ons land veel voor geregeld. Dit geeft frustraties voor andere vluchtelingen.
De jongeren leven in hun kamertjes en moeten voor zichzelf zorgen en koken.
Veel weten niet hoe dit moet en zijn nog heel jong.
Voor jongeren die niet naar school kunnen biedt de stichting taallessen, sport, kooklessen muziek, kunst en cultuur.
De SBWR heeft een donatie overgemaakt


XCLUSIV Company.
Xclusiv Company is een creatief gezelschap uit Rotterdam die zich (autodidact) heeft ontwikkeld vanuit de breder stadscultuur en zich al ruim 21 jaar mag rekenen tot de danstop van Nederland. In 2017 zijn ze als eerste urban (verzamelnaam voor verschillende dansvormen uit een straatcultuur zoals Breakdance, Hiphop, etc.) dansgezelschap die opgenomen werd in het Cultuurplan van de Gemeente Rotterdam.
Ze maken theatervoorstellingen, waarin stedelijk thema’s als identiteit en diversiteit centraalmstaan.
In 2023 is het project ZAFER ontwikkeld. Een theatervoorstelling met dans geïnspireerd door de beroemde Bazaar in Istanbul, het kruispunt van culturen. Een voorstelling waarin via een combinatie van –(urban) dans, muziek, woordkunst en visual art wordt getracht kaders te breken met als missie eenheid in diversiteit.
De officiële première van ZAFER vond plaats op 23 november 2023 in Theater Zuidplein te Rotterdam; 420 bezoekers waren aanwezig.
Der SBWR werd gevraagd een bijdrage te leveren in de kosten van het project.
Stichting Vrienden van Paúl.
Deze stichting is bezig om op het dorpje Sinagoga, in hetKaapverdische eiland Santo Antao, in samenwerking met enkele Kaapverdiaanse organisaties aldaar een agrarische project van de grond te krijgen.
In het kader van het “Nationale Program Tegen de Armoede op het Plateland” wil men een sociale moestuin om de bewoners van het dorp, in het bijzonder de ouderen in een situatie van voedselkwestbaarheid, te steunen en het dieet van de respondenten te versterken.
De SBWR is benaderd voor een bijdrage in de kosten van het project.


“Landelijk Beraad Marokkanen”
Het Landelijk Beraad Marokkanen (LBM) waar wijlen Mohamed Rabbae (1941-2022) voorzitter was, organiseerde op 7 maart 2024, in samenwerking met Debatpodium Arminius en Moslimkrant, de tweede “Mohamed Rabbae Lezing”.
De lezing werd bezorgd door prof. mr. Dr. Ferdinand B.J. Grapperhaus, deeltijdhoogleraar rechtsstaat, samenleving en rechtspraktijk aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR).
De lezing vond plaats op Debatpodium Arminius te Rotterdam, onder de titel: “Over de rechtsstaat onderhandelen wij niet”.
De grote vraag was: wat is de rol van de rechtsstaat in deze veranderende tijden? En: wat kunnen wij doen om de rechtsstaat te beschermen? Met name tegen de achtergrond van de opkomst van antidemocratische groepen, groeiende racisme, islamofobie, antisemitisme en onverdraagzaamheid jegens de LHBTQIA+ (afkorting voor verschillende seksuele oriëntaties) gemeenschap.
De LBM heeft de SBWR gevraag om een financiële bijdrage om de kosten van de lezing te dekken,
Stichting Bafang Kids Steun.
Deze stichting is in 2006 opgericht al PI (particulier initiatief) en is gericht op het opzetten en uitvoeren van onderwijs gerelateerde projecten in het dorp Bafang in West Kameroen.
Voorzitter en medeoprichter van de Stichting is Leopold Foussom, afkomstig uit dit dorp.
Doel van de Stichting is het opzetten van projecten in het dorp die een kwaliteitsimpuls geven aan de brede ontwikkeling van de kinderen, met name op het gebied van onderwijs, sport en cultuur.
In Kameroen zijn de gezinnen vaak groot en de gemiddelde inkomsten laag. Vaak moeten de kinderen al op jonge leeftijd meedraaien in het gezin en meewerken op het land. Spelen, en zich daardoor kunnen ontwikkelen, is vaak en onderbelichte aspect in het leven van de kinderen.
In de zomervakantie is er voor kinderen niet veel te doen dan wat rondhangen en meewerken.
In 2024 werd de 15e editie van de zomeractiviteiten georganiseerd.
De SBWR is benaderd voor financiële ondersteuning.


Stichting Oud Worden in Bahadin.
Een keer per jaar geeft deze Turkse stichting een gerontologisch tijdschrift uit
onder de naam “Yaslanma ve Tplum (Ouderen en Samenleving).
In dit tijdschrift wordt veel aandacht besteed aan ouderen en migratie.
Met name gaat het daarbij om Turkse ouderen van eerste generatie.
Prof. dr. Hans Becker is lid van de redactieraad en als zodanig schrijft hij ook artikelen in dit tijdschrift
De SBWR is benaderd voor een financiële bijdrage.
Debat in Arminius.
In het debat o.a. de uiterste belangrijk en noodzakelijke inbreng van migranten; Humanitas had 30 jaar geleden al 30% van de medewerkers uit een 15-tal,landen, waaronder ook 200 zgn. “Melkertbanen”, voor een groot deel mensen “van buiten de grenzen”. En dit is perfect gegaan.
Via contacten met Den Haag wordt een zorgvisie voor de toekomst besproken en worden aanbevelingen gedaan. Ook bij de aanwezige journalisten.
De SBWR is benaderd voor een financiële bijdrage.


Multicultureel Samenzijn
In 2024 heeft de SBWR --- multicultureel bijeenkomsten/gesprekken georganiseerd waarin bestuursleden samen met relevante personen uit zelforganisaties, de huidige problematiek besproken werd.
De negatieve trend met betrekking tot o.a. vergrijzing, huisvestigingskosten en geringe animo onder de jonge generaties van allochtonen om deel te nemen aan de activiteiten van de zelforganisaties houdt aan.
Sommige zelforganisaties blijven functioneren op de “automatische piloot” en de ouder worden bestuursleden zijn moe en gedemotiveerd.
Stichting ROS (Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt).
Er leven in Rotterdam duizenden mensen zonder verblijfspapieren, hoeveel
het er precies zijn weet niemand. Het zijn mensen die om verschillende redenen,
vaak al jaren, in Nederland zijn. Sommigen bestaan in geen enkele land op papier, anderen zijn als arbeidsmigrant naar Rotterdam gekomen en hebben nu geen werk meer en weer anderen zijn hier als kind van migranten opgegroeid, geworteld en nu volwassen geworden. Veel mensen redden zichzelf maar er is een kleine groep kwetswaren die het niet meer alleen redt, zij zijn ziek, oud of slachtoffer van geweld of uitbuiting.
Wie geen paspoort of verblijfsvergunning heeft mag niet deelnemen aan de samenleving, je mag geen huis huren, niet werken of studeren en geen bankrekening openen.
De Stichting ROS is er voor deze mensen die verder niemand hebben en streeft naar een samenleving waarin mensen zonder verblijfspapieren als volwaardige stadsgenoot worden gezien.
In Nederland is ROS de enige hulporganisatie die voor deze mensen opkomt.
De SBWR is benaderd voor een donatie.


“Vrijwilligers-Poel”
Vrijwilligerswerk wordt steeds belangrijk in de samenleving.
De participatie van vrijwilligers is voor vele organisaties onmisbaar, denk aan
goede doeleninstellingen, sportverenigingen, zelforganisaties, enz.
Vrijwilligerswerk kent geen eenduidige definitie.
Het is een geheel van activiteiten die op vrijwillige basis wordt uitgevoerd individueel of in georganiseerd verband, met een maatschappelijk doel voor anderen, hetzij individuen, groepen of de samenleving in haar geheel (zonder familieband, anders wordt het als “mantelzorg” beschouwd).
De vrijwilligers worden niet betaald voor het doen van vrijwilligerswerk.
Wel bestaat er een vrijwilligersvergoeding (vrijwilligersregeling) die bedoeld is als vergoeding voor alle door de vrijwilliger gemaakte onkosten in verband met het vrijwilligerswerk, dus inclusief bijvoorbeeld reiskosten en vergoedingen in natura (b.v. een kerstpakket of een cadeau).
De SBWR heeft een “Vrijwilligers-Pool” met een aantal mensen die onbetaald o.a. bestuurlijk-, administratieve- en huishoudelijke werkzaamheden bij organisaties verrichten.
Er is een vrijwilliger die advies en hulp bied aan allochtonen, voornamelijk ouderen die slecht Nederlands spreken, met betrekking tot sociaal en maatschappelijk problemen die meestal betrekking hebben tot de, door de meeste algemenen instellingen gehanteerd, ingewikkelde regels en procedures.
De SBWR geeft, binnen het wettelijk kader, een vergoeding aan deze vrijwilligers. In 2024 ging het om 13 vrijwilligers.
Stichting Ouderenzorg Moldavië (SOM).
In de Kerstperiode heeft deze stichting een wijn actie op touw gezet.
Wijnen uit Moldavië werden verkocht.
De opbrengst kwam ten goede aan de SOM-projecten in Moldavië.
De SBWR heeft een bijdrage aan de actie geleverd.
Boek “Dementie onder Ouderen”
Deze project is nog in uitvoering.
Het boek zal in de loop van 2025 uitgegeven worden