Gesteunde projecten/activiteiten in 2022
Ouderen in Moldavie
Dit project vervangt het in 2021 gestart “Iconen van de Ouderen Zorg”.
De SBWR heeft in eigen productie een documentaire over Moldavië en de situatie van de ouderen aldaar gemaakt.
Het land heeft een oppervlakte van 33.850 vierkante kilometer en telde in 2020
3.365.000 inwoners.
Per hoofd van de bevolking heeft Moldavië het laagste inkomen van heel Europa;
Daarnaast de laagste “Index voor Menselijk Ontwikkeling” van de Verenigde Naties, gebaseerd op voornamelijk: armoede, analfabetisme, onderwijs en levensverwachting.
De hoge werkloosheid, corruptie, lage lonen en pensioenen zetten tal van jongeren aan om het land te verlaten. Ze laten de ouderen en de kinderen achter om elders werk te vinden.
De achteruitgaan van de levensstandaard tref bejaarden en kinderen het hardst. Voor veel ouderen is het dagelijks leven een strijd om te overleven.
Op zoek naar werkgelegenheid is ruim één derde van de bevolking naar andere landen geëmigreed.
Deze film wordt gepresenteerd en van commentaar voorzien door Prof. Dr. Hans M. Becker, zorgexpert en “creator van geluk”.
De productiekosten zijn reeds in 2021 begroot.
Stichting Ouderenzorg Moldavië (SOM)
Verstopt in het zuidoosten van Europa ligt het kleine Moldavië.
Het land wordt in het westen begrenst door Roemenië en in het noorden, oosten en zuiden door Oekraïne.
Het land heeft een oppervlakte van 33.850 km2 en telde in 2020 3.365.000 inwoners.
De hoofdstad van Moldavië is Chisinau.
In 1940 werd Moldavië door de toenmalige Sovjet-Unie geannexeerd, om in 1991 opnieuw een onafhankelijk land te worden.
Moldavië is een parlementaire republiek met een president als stadshoofd, en een premier als hoofd van de regering.
Het is een lidstaat van de Verenigde Naties en tal van andere internationale organisaties.
Moldavië is het armste land van Europa. Het gaat economisch slecht met een hoge werkloosheid en een groot aantal mensen dat in armoede leeft.
Ook is er sprake van corruptie en een tekort aan basisfaciliteiten voor mensen die hulp nodig hebben.
Bijna een derde van de bevolking is weggetrokken naar andere land op zoek naar werk. Vooral jongvolwassenen trekken weg en laten hun jonge kinderen achter bij de grootouders of andere familie leden; maar deze leven vaak ook onder de armoedegrens
Vooral de ouderen hebben het erg moeilijk in Moldavië; rond de 40% leeft ver onder de armoede grens. De meeste ouderen hebben een pensioen van € 30,--. Zelfs in het armste land van Europa kun je hier niet van leven; met als gevolg dat ouderen vervuild en ondervoed raken, ziek worden en in een sociaal isolement terecht komen.
Hun kinderen kunnen de zorg voor hen niet meer opbrengen en wonen en werken vaak in het buitenland.
In de schaarse verzorgingstehuizen die het land telt, zijn nauwelijks voorzieningen.
De arme regering ontbreekt aan geld en middelen om hier wat aan te doen.
Er zijn in Nederland organisaties die de ouderen in Moldavië proberen te helpen. Eén ervan is de Stichting Ouderenzorg Moldavië (SOM) in Culemborg.
De SOM ondersteunt hulpbehoevende ouderen in Moldavië met als doel hun kwaliteit van leven te verbeteren.
De SBWR steunde de SOM met een donatie.
PAX Kinderhulp.
PAX Kinderhulp is een Nederlandse vrijwilligersorganisatie die zich het lot aantrekt van buitenlandse kinderen die onder slechte omstandigheden moeten leven. Zij bidden deze kinderen de mogelijkheid om even op adem te komen en gewoon kind te zijn. Dit doen ze door de kinderen een ontspannen vakantie aan te bidden bij een gastgezin.
PAX Kinderhulp heeft enkele projecten in uitvoering om kinderen Oekraïne
te helpen.
De SBWR steunde PAX Kinderhulp met een donatie.
Stichting Vrienden van Paúl
Deze Rotterdamse stichting realiseert en/of ondersteunt sociale en maatschappelijke projecten in de gezondheids- en ouderenzorg, buurtcohesie en educatie in Kaapverdië.
De toestand in Kaapverdië ie erbarmelijk; de ouderen verhongeren.
De stichting wil een voedselbank in Kaapverdië oprichten. Dit heet daar “een sociale winkel”.
Er is door de autoriteiten een oud gebouw ter beschikking gesteld dat opgeknapt moet worden. Als aanloopkosten zijn er, onder anderen, in elke geval een diepvries- en koelkast nodig, alsmede kasten en schappeTegelijkertijd wordt dit een soort thuiszorgcentrum met twee ziekenhuisbedden, rollators en rolstoelen, die naar Kaapverdië die de stichting zelf via container- vervoer geregeld heeft.
De stichting gaat een wereldwijde actie starten om donateurs te werven.
De SBWR heeft een donatie toegekend.
Stichting Shane-Moestafa.
De Nederlandse Moslim Stichting Shane-Moestafa is opgericht in 1979 met als hoofddoel het bevorderen van het sociaal- , culturele- en religieuze welzijn van haar donateurs. De groep donateurs bestaat hoofdzakelijke uit moslims van Surinaamse afkomst met een kleine groep bestaande uit een andere etnische afkomst (Pakistanen, Turken, Afrikanen, enz.).
In april 2014 heeft de Stichting een niet meer in gebruik zijnde schoolgebouw aan de Heindijk 22, te Rotterdam-Ijsselmonde aangeschaft. Het bij elkaar brengen van de koopsom door een financieel minder draagkrachtige groep was geen gemakkelijke zaak. Met veel moeite is het toch gelukt, waarbij zelfs bestuursleden persoonlijke leningen zijn aangegaan.
Het bestuur is bezig om het pand inbraakveilig te maken en heeft de SBWR gevraag om een financiële bijdrage te leveren voor de aanschaffing van beveiliginscameras.
De SBWR heeft een bijdrage in de kosten toegekend.
H.C.R. Andalucía
H.R.C. (Hogar Recreativo Cultural) “Andalucia” te Ridderkerk is een Spaanse vereniging die actief is sinds 1980. Doel van de vereniging is het uitstralen van de Spaanse cultuur in het algemeen en de Andalusische cultuur in het bijzonder, de integratie te stimuleren en zorgen voor het welzijn van de leden. De vereniging is apolitiek, heeft geen lucratieve doeleinden en staat open voor iedereen die van Spanje en Andalusië houdt. Vanaf 1980 zijn op zowel maatschappelijk, cultureel en recreatieve gebied, veel activiteiten voor de leden georganiseerd; dit dankzij het harde werk en enthousiasme van vrijwilligers, en de economische hulp van de Gemeente Ridderkerk, de Spaanse Regering, de Regionale Regering van Andalusië en het lidmaatschap van de leden. Het is geen grote vereniging maar wel een serieuze. De vereniging telt rond de honderd leden (gezinshoofden). Spanjaarden, Nederlanders en, in mindere mate, andere nationaliteiten zijn lid.
Er worden diverse activiteiten aangeboden o.a. lessen Spaans, flamenco dansen en schilderlessen. Er worden ook goedkope maaltijden verstrekt; vele leden zijn alleenstaande gepensioneerden.
Door de Corona-beperkingen wordt de vereniging de laatste drie jaar met financiële problemen geconfronteerd. De SBWR is benaderd voor financiële steun.
De SBWR heeft de H.C.R. Andalucia met een bijdrage geholpen.
Migranten-gedenkzaal
Dit project is in oktober 2021 geïnitieerd, en werd in 2022 voortgezet
Een gedenkzaal, met een permanent tentoonstelling over de bijdrage van de migranten aan de Nederlandse samenleving, te openen.
Daarvoor worden een aantal kunstvoorwerpen en foto’s aangekocht en als galerij verwerkt.
In 1949 kwamen de eerste Italiaanse migranten (destijds “gastarbeiders” genoemd) in Nederland om in de mijnen in Limburg te werken. Pas in 1961 begonnen migranten van andere nationaliteiten binnen komen. De jaren zestig werden de jaren van economische groei, aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt en de komst van gastarbeiders in Nederland. Hoe het bekijkt wordt, positief, neutraal of negatief, de migranten hebben hun bijdrage geleverd aan de economische en culturele ontwikkeling van Nederland De SBWR heeft zich sinds haar oprichting in januari 1962 tot heden ingezet voor het welzijn van burgers van niet-Nederlandse komaf. Zo’n project benadrukt de bijdrage van migranten aan de Nederlandse samenleving.
Door onverwachte problemen met de locatie zit het project in een impasse. Er wordt naar alternatieven gezocht.
“Vrijwilligers-Poel”
Vrijwilligerswerk wordt steeds belangrijk in de samenleving.
De participatie van vrijwilligers is voor vele organisaties onmisbaar, denk aan
goede doeleninstellingen, sportverenigingen, zelforganisaties, enz.
Vrijwilligerswerk kent geen eenduidige definitie.
Het is een geheel van activiteiten die op vrijwillige basis wordt uitgevoerd in georganiseerd verband, met een maatschappelijk doel en voor anderen, hetzij individuen, groepen of de samenleving in haar geheel (zonder familieband, anders is het mantelzorg).
De vrijwilligers worden niet betaal voor het doen van vrijwilligerswerk.
Wel bestaat er een vrijwilligersvergoeding (vrijwilligersregeling) die bedoeld is als vergoeding voor alle door de vrijwilliger gemaakte onkosten in verband met het vrijwilligerswerk, dus inclusief bijvoorbeeld reiskosten en vergoedingen in natura (b.v. een kerstpakket of een cadeau.De SBWR heeft een “Vrijwilligers-Pool” met een aantal mensen die onbetaald o.a. bestuurlijk-, administratieve- en huishoudelijke werkzaamheden bij organisaties verrichten.
De SBWR geeft, binnen het wettelijk kader, een vergoeding aan deze vrijwilligers. In 2022 ging het om 10 personen.
Multicultureel Samenzijn
De SBWR heeft enkele multicultureel bijeenkomsten georganiseerd waarin, met vertegenwoordigers van organisaties, over de impact van Corona in de verenigingsleven werd besproken.