Activiteiten 2019

Gesteunde projecten / activiteiten in 2019

PAX Kinderhulp..
PAX Kinderhulp is een Nederlandse vrijwilligersorganisatie die zich het lot aantrekt van buitenlandse kinderen die onder slechte omstandigheden moeten leven. Zij bidden deze kinderen de mogelijkheid om even op adem te komen en gewoon kind te zijn. Dit doen ze door de kinderen een ontspannen vakantie aan te bidden bij een gastgezin.
Jaarlijks komen er 1.200 kinderen naar Nederland. Veel van deze kinderen wonen helaas nog in kindertehuizen. Zij zijn meestal op jonge leeftijd afgestaan door hun ouder(s) maar ook kinderen die bij een (al dat niet verslaafde) alleenstaande moeder wonen en in zowel sociaal als maatschappelijke armoede leven.
Wat verwachten deze kinderen van een gastgezin? Niet meer dan gewoon mee te draaien in het gezin, een spelletje met hen te spelen, boodschappen mee te doen en wellicht eens naar de kinderboerderij.
De SBWR is benaderd voor een financiële bijdrage.

Onderzoek “Nederlandse en Turkse erfrecht”.
In de Turkse gemeenschap duikt een problematiek op die nodig onderzocht moet worden.
Vele Turken in Nederland hebben vaak ook een stuk bezit in Turkije.
Het Turkse erfrecht is echt zeer gecompliceerd met percentages in onroerende goed.
Het Nederlandse sociale recht systeem (bijstand, WW, enz.) houdt er geen rekening mee dat mensen niet aan het hen toekomende geld kunnen komen.
Onderzocht moet worden hoe het Turkse erfrecht in dezen in elkaar zit en hoe moeten Turken in Nederland hier rekening mee houden.
Dhr. Mr. A. Kütlü wil dit onderwerp in Turkije onderzoeken. Voor de reis-, logies- en andere kosten vraagt hij een bijdrage aan de SBWR.

Stichting Bafang Kids Steun (Zomervakantieactiviteiten 2019)
Deze stichting is in 2006 opgericht al PI (particulier initiatief) en is gericht op het opzetten en uitvoeren van onderwijs gerelateerde projecten in het dorp Bafang in West Kameroen.
Voorzitter en medeoprichter van de Stichting is Leopold Foussom, afkomstig uit dit dorp.
Doel van de Stichting is het opzetten van projecten in het dorp die een kwaliteitsimpuls geven
aan de brede ontwikkeling van de kinderen, met name op het gebied van onderwijs, sport en cultuur.
In Kameroen zijn de gezinnen vaak groot en de gemiddelde inkomsten laag. Spelen en zich daardoor kunnen ontwikkelen zijn vaak onderbelichte aspecten in het leven van de kinderen.
Vaak moeten zij al op jonge leeftijd meedraaien in het gezin en meewerken op het land.
In de zomervakantie is er voor kinderen niet veel te doen dan wat rondhangen en meewerken.
Deze vakantieactiviteiten voorzien in een grote behoefte bij de kinderen aan leuke en leerzame activiteiten.
Deze editie is de tiende en steeds meer ouders zien hoe zinvol het is om dit te organiseren. Het zijn kleine stapjes voorwaarts in een stukje opvoedingsondersteuning en bewustwording. In 2019 zal het accent liggen om het organiseren van sportactiviteiten.
De SBWR is benaderd voor financiële ondersteuning.

Stichting Krachtvrouwen Oude Westen.
In 2012 startte, de uit Somalië afkomstig, Amina Hussen de stichting Krachtvrouwen Oude Westen. De doelgroep van de stichting bestaat uit vrouwen van allerlei afkomst die in deze Rotterdamse wijk wonen en leven. Het betreft vooral vrouwen die om verschillende redenen een steun in de rug nodig hebben. Problemen als armoede, taalachterstand, participatie in de samenleving, doorbreken van taboes en oplossen van conflicten thuis of met instanties zijn aan de orde.
Met de hulp van vrijwilligers en andere organisaties in de wijk, worden voor de vrouwen en hun kinderen diverse activiteiten en bijeenkomsten georganiseerd.
Voor haar activiteiten ontvangt de Stichting een bescheiden subsidie van de Gemeente Rotterdam; verder is men afhankelijk van donaties en bijdragen.

Dierenverzorging Akropolis.
Na het wegbezuinigen van de dierenweide bij Humanitas Akropolis, speelt geld weer een rol voor het behoud van de konijnen en kippen die gelukkig er nog zijn voor de ontspanning van veel ouderen van verschillende culturele achtergronden; cliënten en bewoners.
Iedereen vind het zou erg dat alle leuke dingen gaan verdwijnen, ook deze form van recreatie met therapeutische aspecten.
De konijnen hokken storten in elkaar en ook de buiten verblijven zijn verroest en kapot.
Ondanks de inzet van handige vrijwilligers zijn ze, net als het geld, op.
Men wil graag nieuwe hokken/buitenverblijven/waterflesjes, etc. en vraag daarom een financiële bijdrage aan de SBWR.

Het Roze Salon.
Het Roze Salon biedt ontmoetingsplekken aan ouderen die homoseksuele, lesbische, biseksuele en/of transgender (LHBT) gevoelens hebben,
Plekken voor ouderen onder elkaar om zich prettig en op hun gemak te kunnen voelen. Plekken voor ontmoeting en gezelligheid, maar ook voor het bespreken van allerlei (actuele) thema’s.
Het Roze Salon presenteert, in samenwerking met Theaterwerkplaats voor Ouwe Rotten,
de theatervoorstelling “Circus Dromenvanger”.
Een voorstelling over dromen: Dromen die uitkwamen, dromen die nog zouden kunnen uitkomen … en dromen die achter de horizon van het leven verborgen blijven.
Dromen van ouderen en dromen van jongeren; ook van allochtonen.
Het multiculturele publiek wordt in het nagesprek betrokken.
De SBWR is benaderd voor een bijdrage in de kosten van de voorstelling.
Het Roze Salon aan de Bergweg gaat einde 2019 verhuizen.
De nieuwe locatie in de St. Agathastraat 56. Rotterdam (Liskartier) moet geschikt worden gemaakt. De SBWR wordt een bijdrage gevraagd om de kosten te dekken.

Stichting Kleurrijk Barendrecht.
De Stichting kleurrijk Barendrecht bestaat uit een groep allochtone vrouwen en kinderen, die sinds 2013 elkaar wekelijks ontmoeten. De moeders hebben voornamelijk een niet westerse achtergrond en komen uit landen als Marokko, Turkije, Afghanistan, Eritrea, Syrië, Irak en Iran.
Elke week worden moeder en kind activiteiten georganiseerd met als doel elkaar te ontmoeten en te vertellen over elkaars cultuur en gewoontes. Hierdoor krijgen de moeders meer zelfrespect, waardoor ze zelfverzekerder en zelfstandiger worden. Tevens leren ze beter hun weg te vinden in de Nederlandse maatschappij.
Voor haar activiteiten in Kleurrijk Barendrecht afhankelijke van donaties.

“Atelier Roos”
Akke (Roos) Haarsma is een kunstenares die woont in “Residentie Roosenburch” te Rozenburg.
Daar heeft zij een atelier tot haar beschikking: “Atelier Roos”.
Op vrijwillige basis geef ze aan medebewoners en buurtbewoners, waaronder allochtonen, cursussen creatieve activiteiten zoals schilderles, bloemenschikken en sieraden maken met kralen.
Een selectie van de schilderijen die in “Atelier Roos” zijn gemaakt werd in het Kinderboerderij “De Beestenboel” te Rosenburg tentoongesteld. De expositie bracht enige kosten met zich mij, en zo is er een beroep voor een bescheiden donatie op de SBWR gedaan.

Taallessen aan vluchtelingen
De heer Bernardos Dauphin geeft al jaren als vriwilliger lessen in de Nederlandse taal aan vluchtelingen in Rotterdam
Oorspronkelijk zou de gemeente Rotterdam de daartoe benodigde lesboeken betalen.
Wegens bezuinigingen heeft de gemeente haar toezegging ingetrokken.
De heer Dauphin had het bedrag uit eigen portemonnee voorgeschoten.
Hij heeft een beroep op de SBWR voor een bijdrage gedaan.

Stichting Vrienden van Paúl
De Rotterdamse Stichting Vrienden Van Paúl realiseert en/of ondersteunt sociale en maatschappelijke projecten in de gezondheidszorg, ouderenzorg, buurtcohesie en educatie op Kaapverdië.
Bestuursleden van de Stichting hebben tijdens een bezoek aan Kaapverdië een tehuis voor dementiepatiënten bezocht. Het bleek dat de patiënten met zijn tweeën in één bed moesten slapen, op een doorgezakt eenpersoonsmatras. Het gaat om 50 mensen. De Stichting wil ze aan matrassen en lakens helpen. Men kan op Kaapverdië goede matrassen kopen voor ongeveer €100,- per stuk.
De SBWR is verzocht om een bijdrage te leveren in de kosten.

Pauluskerk Rotterdam
De missie van de Pauluskerk is sinds haar start onveranderd gebleven:
Helpen waar geen hulp is.
In Rotterdam leven duizenden mensen aan de onderkant van de maatschappij.
De Pauluskerk is een centrum van opvang voor mensen zonder een verblijfsvergunning, daklozen die verslaafd zijn of werklozen met een uitkering.
De inloop voorziening van de Pauluskerk trekt bezoekers met allerlei problemen aan.
Ze hebben een ding gemeen: ze kunnen nergens terecht.
Met de steun van gemotiveerde vrijwilligers probeert de kerk deze mensen te helpen.
Omdat de boog niet altijd gespannen kan zijn worden er, af en toe, recreatieve/culturele uitstapjes voor de bezoekers en de vrijwilligers georganiseerd.
Er is een beroep op de SBWR gedaan om een bijdrage in de kosten te leveren.

Stichting Shane-Moestafa.
De Nederlandse Moslim Stichting Shane-Moestafa is opgericht in 1979 met als hoofddoel het bevorderen van het sociaal- , culturele- en religieuze welzijn van haar donateurs. De groep donateurs bestaat hoofdzakelijke uit moslims van Surinaamse afkomst met een kleine groep bestaande uit een andere etnische afkomst (Pakistanen, Turken, Afrikanen, enz.).
In april 2014 heeft de Stichting een niet meer in gebruik zijnde schoolgebouw aan de
Heindijk 22, te Rotterdam-Ijsselmonde aangeschaft. Het bij elkaar brengen van de koopsom
door een financieel minder draagkrachtige groep was geen gemakkelijke zaak. Met veel
moeite is het toch gelukt, waarbij zelfs bestuursleden persoonlijke leningen zijn aangegaan.
Het bestuur is bezig om een deel van het verouderde meubilair te vervangen
De SBWR is gevraag om een financiële bijdrage te leveren voor de aanschafing.

Jongeren woonvoorziening “Oegstgeest 2”.
“Oegstgeest 2” is een woonvoorziening binnen de zorgorganisatie Ipse Bruggen.
Het biedt behandeling aan jongeren tussen 12 en 18 jaar, waaronder veel allochtone jongeren. Al deze jongeren hebben een lichtverstandelijke beperking met een IQ niet hoger dan 85
(het gemiddeld IQ in Nederland ligt tussen de 85 en 115) en daarnaast een gedragsstoornis.
Hierbij kunt je denken aan autisme, ADHD, hechtingsproblematiek, enzovoorts.
De jongeren komen tijdens hun behandeling daar wonen en zijn dus niet thuis bij hun ouders.
Dit kan komen doordat de thuissituatie niet veilig is, of dat ouders gezien hun eigen problematiek niet voldoende hulp kunnen bieden aan hun kind.
Een gemiddelde behandeling duurt ongeveer 1,5 a 2 jaar. In die tijd hebben zij in Oegstgeest 2
een eigen kamer met wastafel. De douches, toiletten en woonkamers moeten zij met elkaar en groepsleiding delen. Er zijn twee woonkamers en een tuintje, echter door het intensieve gebruik van bij elkaar 10 jongeren en 3 groepsleiders per dag is de slijtage hieraan behoorlijk.
Vanuit de Ipse Bruggen is er een begroting, maar deze biedt echter niet voldoende om het huis gezellig te maken. “Oegstgeest 2” zoekt sponsors om de woonkamers en het tuintje aan te pakken.
De SBWR is gevraagd om, als sponsor, een financiële bijdrage te leveren.

“Vrijwilligers-pool”
Mede door een krappe financiële situatie kunnen sommige organisaties de vergoeding van hun vrijwilligers niet betalen, en worden deze mensen naar huis gestuurd.
Dit is jammer voor de organisaties, maar vooral voor de vrijwilligers zelfs die eerst een doel hadden en nuttig werk deden; nu zitten ze zich thuis te vervelen.
De SBWR betaalt de vrijwilligersvergoeding van enkele van deze mensen, zodat ze weer aan de slag kunnen.

“Multicultureel Samenzijn”
De SBWR houdt bijeenkomsten met organisaties en/of relevante personen, om de diverse aspecten van multicultureel Nederland te bespreken